Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Radu Gusatu

2012. július 13. - dartagnan

gusatu.jpg

Született: 1969.08.19., Cezieni (Románia)

Nemzetiség: román

Poszt: csatár

 

Gusatu az Universitatea Craiovánál kezdett el focizni. 1992-ben fölkerült a felnőtt keretbe, majd egy év múlva az osztrák másodosztályú DSV Leoben csapatához igazolt.

1995-ig játszott Ausztriában, a '94-'95-ös bajnokság közben hazaigazolt a második vonalban dekkoló nagymúltú temesvári Politechnicához. Gusatu úgy tűnik, szerencsét hozhatott új klubjának, mivel a szezon végén a Poli együttese a feljutásnak örülhetett! A temesváriak nagyot játszottak, 78 ponttal fölényesen nyerték meg a másodosztályú bajnoki küzdelmeket, ezt jól jellemzi az a tény, hogy a mögöttük végzett Corvinulra 14 pontot vertek. A temesvári csapat drukkerei azonban nemsokáig biztathatták kedvenceiket az első vonalban... Bár a '95-'96-ban még biztosan bennmaradtak a 7. helyen végezve, az 1996-97-es szezonban újfent visszazuhantak a második ligába. A temesváriak az utolsó előtti helyen futottak be úgy, hogy a legrosszabb bennmaradótól csupán 3 egységnyire voltak a végén... Pech...

Mindenesetre Gusatunak egyéni karrierje szempontjából mégis fontos, s egyben komoly sikert hozó szezon volt a '96-'97-es. 29  meccsen elért 17 góljával a román góllövőlistán ezüstcipős lett, nála több gólt csak bizonyos Sabin Ilie szerzett. Gusatu kirobbanó formát mutatott, góllal vette ki a részét a Gloria 5:2-es kiütésében, a National ellen pontot mentett, a Bacau hálóját háromszor zörgette meg. A Steauát pedig Gusatu góljával verték a temesvári srácok!   

 

 

1997-ben kiváló idénye után ismét nyugat felé vette az irányt, Hollandiába, az első ligás Heerenveenhez szerződött. Érdekesség, hogy első évében a holland középcsapat tagja volt Ruud van Nistelrooy is...Gusatu a '97-'98-as szezon során a csapatával a 6. helyen végzett, ám a kupában az elődöntőig meneteltek, végül a későbbi győztes Ajax állította meg az addig remek sorozatot produkáló gárdát. Ennek ellenére a Heerenveen mégis indulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában egy speciális helyzet következtében. A kupadöntőt az előbb említett Ajax játszhatta a PSV-vel, s ugyanez a két klub végzett a bajnokságban is az élen. Természeten utóbbi eredményüknek köszönhetően megszerezték a BL-ben való indulási jogot. Így került a KEK-szereplés joga az elődöntőshöz. A Heerenveennek három meccs jutott a nemzetközi kupában, az Amica Wronki jelentette akadályt még sikerrel vették, de a 2. fordulós horvát Varteks már kemény diónak bizonyult. Két szoros meccsen, 5:4-es összesítéssel elvéreztek a németalföldiek. A román támadó mindegyik KEK-meccsen játszott. 

Gusatu egy év múltán odébbállt, s hazatért Romániába. A Heereveenben több mint 40 meccsen játszott, s 13 találat fűződött nevéhez. 

1999-ben tehát rövid időre a román másodosztályú Extensiv Craiovához igazolt. Itt érte az MTK edzőjének, Henk Ten Catének a hívása, amelyet Gusatu el is fogadott, az 1999-2000-es bajnokság téli átigazolási szezonban, 2000. januárjában elszerződött a rutinos támadó Magyarországra. A fővárosi kék-fehérek a bajnoki címért voltak harcban a dunaújvárosiakkal, ennek megfelelően nagy reményeket fűztek Gusatu érkezéséhez. Sajnos ehhez képest kissé ellentmondásos volt a produktuma. Pedig remekül kezdett, első mérkőzésén, az Újpest ellen győztes góllal mutatkozott be, s a következő két meccsén is szerzett 1-1 gólt, utána azonban visszaesett, s kicsit hullámzóbban játszott. Végül is 14 meccsen 8-szor talált be, mondhatni nem vallott szégyent, de valószínű, többet várhattak tőle. Persze az is igaz, Illés Béla, Kenesei Krisztián komoly konkurenciát jelentettek a támadósorban. Az MTK a bajnokság végén a 2. pozícióba ért, kárpótlásul azért begyűjtötték  a Magyar Kupát. Gusatu is pályán volt a Vasas elleni kupadöntőn. Gólt nem szerzett.

A román csatárnak félszezonja után megköszönték szolgálatait, és Gusatu hazatért Romániába levezetni az FC Bihorhoz. Itt is fejezte be a profi futballt.   

 

Klubjai:

Universitatea Craiovaromflag.gif

autflag.gifDSV Leoben

romflag.gifPolitechnica Timisoara

nedflag.gifSC Heerenveen

romflag.gifExtensiv Craiova

hunflag.gifMTK

romflag.gifFC Bihor

 

Forrás: Román foci, 1996-1997 Gusatu hollandiai statisztikája

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr14655402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása