Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

NB I-es légiósok a szomszédos ligák 2022-23-as bajnokcsapataiban

2023. augusztus 19. - dartagnan

bbb7f99e56f23907a87196667f12949e.png Alighanem minden futballista álma, hogy pályafutása során legalább egyszer átélje, milyen érzés klubjával a tabella élén végezni, bezsebelni a szurkolók éljenzését, az ellenfelek gratulációit, és társaival magasba emelni a győzelemért járó trófeát. Bajnoknak lenni mindig öröm!

Alábbi írásunkban, amint tavalyi cikkünkben a környező országok elmúlt szezonbeli bajnokcsapataiban játszó NB I-es légiósokkal foglalkozunk.

 

Horvátországban, az immár zsinórban hatodik alkalommal aranyérmes Dinamo Zágrábban mindössze 2 meccs  jutott Emir Dilavernek. Az osztrák hátvéd a mellőzöttség miatt a szezon közben, 2023 januárjában csapatot is váltott. Rijekába igazolt a korábbi ferencvárosi játékos.

A szlovák Niké Ligát ötödszörre is a pozsonyi Slovan húzta be. Ezúttal a várthoz képest sokkal kiélezettebb versenyfutásban, hisz a dunaszerdahelyiek végig tartották velük a lépést, sőt az alapszakaszt megnyerték, ám a rájátszásban az egymás elleni rangadók döntöttek, amikből a Slovan jött ki jobban. A bajnoki aranyból azonban  megcsappant számú NB1-es légiós vette ki a részét. Dejan Drazic 2022 nyarán távozott, Ezekiel Hentyt meg kölcsönadták Ciprusra. Így csak az ex-felcsúti Krizan Richard maradt. Akire a hátvédsorban kiegészítő emberként 13 meccsen számítottak.Egy érdekesség, a keretben kettő, a Fradihoz kapcsolódó amúgy válogatott játékos is szerepelt, az FTC-nevelés Holman Dávid és a surinamei Myenty Abena. Utóbbi bajnokság közben, a téli transzferidőszakban hagyta el a Slovant a zöld-fehér csapat kedvéért. Mellesleg Holman szintén távozott azóta, 6 évnyi, begyűjtött trófeákban gazdag légióskodás után idén nyáron hazatért, az NB I-ből kieső Budapest Honvédhoz szerződve.

 Az ukrán Premier Ligát megnyerő Shaktar Doneck keretében három NB I-es légiós is akadt., Oleksandr Zubkov, Ivan Petryak és Andriy Boryachuk. Zubkovnak egész jó idénye volt, 17 bajnokin öt gólt jegyzett, valamint a nemezetközi kupa-menetelés során egy meccs kivételével az összesen játszott. Legemlékezetesebb momentuma alighanem BL-főtáblához kapcsolódik, amikor a Real Madrid elleni oda- és visszavágón csak ő talált be 1-1 alkalommal a donyecki gárdából. A másik exfradista, Petryak már nem lehetett maradéktalanul elégedett a 13 meccsen elért egy góljával. Bár ezt főként ősszel hozta össze, mivel a tavaszt teljesen kihagyta bokasérülése miatt. Boryachuk is felemás érzésekkel gondolhat vissza előző szezonjára. Kiválóan kezdett, a 2. fordulóban duplázott a Vorksla Poltava ellen, ám olybá tűnik, ezzel majdnem összes puskaporát ellőhette, ugyanis a következő bajnokikon csupán egy gólra volt képes.

 A többi környező országok bajnokcsapataiban nem játszott ugyan NB1-es légiós, ám említsünk meg néhány érdekességet.

Ausztriában a Red Bull Salzburg a papírformának megfelelően megvédte címét, ezzel sorozatban tizedszer (!) begyűjtve az aranyat.

A szlovén élvonalban az Olimpija Ljubljanáé lett az elsőség, a 2021-22-es bajnok, NK Maribor csak a dobogó harmadik fokára fért fel. A veterán maribori támadó, a Győi ETO-ban is megforduló Rok Kronaveter egyébként 11 (!) asszisztot kiosztott 3 gólja mellett.

Ahogy előzőleg, úgy 2022-23-ban is a belgrádi Red Star végzett a szerb Super liga élén. Aleksandar Pesic, a gárda egyik kulcsembere 2023 nyarán épp a cikkben többször említett Ferencvároshoz igazolt. A 30+-os csatár szezonbeli statja igen komoly volt, 24/10! És 5 gólpassz. 

S végül Romániában az első osztályú pontvadászatot nagy meglepetésre az FCV Constanta nyerte. Története során először! Azonban az egykori Hali-kapus, Laurentiu Branescu pont lecsúszott a történelmi sikerről, mivel 2022 nyarán más munkaadó után nézett.

 

Forrás:  Transfermarkt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr5118178287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása