Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Marek Penksa

2010. május 23. - dartagnan

Marek Penksa

 

Született: 1973.08.04., Veľký Krtíš - Nagykürtös (Csehszlovákia)

Nemzetiség: szlovák

Poszt: középpályás, csatár
 
 
Penksa futball karrierje a Dukla Banská Bystricánál indult el. E csapat ifistájaként került be az akkor még létező Csehszlovákia U-16-os válogatottjába, s velük élete első nagy nemzetközi sikerét érte el - megnyerték az U-16-os Európa Bajnokságot! A döntőt a jugoszlávok ellen vívták, s Penksa szerezte csapata első gólját! (A 3:2-es győzelemből még 1-1 góllal Patrik Berger és Martin Cízek is kivette a részét.)
 
Ezekután nem csoda, hogy bejelentkezett érte a Bundesliga 1-es Eintracht Frankfurt, s el is vitte. Az ifjú szlovák  az 1992-93-as  német bajnokság végén bronzéremnek örülhetett úgy, hogy 12 meccsen azért játszott is. A következő szezonra kölcsönadták a Dinamo Dresdennek, ahol végre megtörtént az áttörés, alapember lett, 26 bajnokin 3 gólt lőtt. A kölcsönidő leteltével visszarendelték Frankfurtba, az új szezon során bár 11-szer a pályán lehetett, de gól nem sikerült szerezni.

 
A frankfurtiaktól távozván nemcsak klubot, hanem országot is váltott az ausztriai GAK-hoz szerződött rövid időre. Onnan pedig a Rapid Wien-hez. A bécsieknél Penksából igazi, ünnepelt sztár lett Beszédes a statisztikája: 110 mérkőzés, 18 gól! A bajnokság mellett a Rapid kupameccsein is rendre játszott, s párszor eredményes tudtt lenni. Ezek voltak legsikeresebb évei.
 
A bécsi gárdától a DSV Leobenhez távozott, majd pedig tett egy kis kitérőt a német másodosztályba, mielőtt a magyar nb1-be igazolt.
A rutinos szlovák kalsszist a Dunaferr invitálta Magyarországra. A dunaújvárosiak örömmel konstatálhatták, megérte idehozni, ugyanis Penksa a 2000-01-es bajnokság tavaszi szakaszában 16 meccsen 10 gólt szerzett - valódi klasszis teljesítményt nyújtva.
 
2 év múlva váltott az újvárosi közönségkedvenc a legnépszerűbb, és akkoriban legpénzesebb magyar klubot választotta - a Fradit. Ferencvárosi évei alatt számos sikert ért el - kupagyőzelem, bajnoki cím. Azonban egyéni teljesítményével jóval elmaradt előző csapatában nyújtott játékától. A Fradi 2005-től kezdődő anyagi válságának idején több légióstársához hasonlóan beperelte klubját az elmaradt bérek miatt, majd otthagyta.
 
Lengyelországba igazolt a Wislához. Jól elfocizgatott a lengyeleknél, ám 2 esztendő után távozott tőlük régi sikerei színhelyére, a Dinamo Dresdenhez. Kezdetben alapemberként számítottak rá, rugdosta is a gólokat, később valamiért kiszorult a kezdőből, s ekkor úgy érezte, elérkezett a váltás. 2008-ban a a Tatran Presovhoz igazolt, s azóta is ott játszik. 
 
 
Válogatottság:
 
Szlovák válogatott - 7 meccs, 0 találat 
 
Sikerei:
 
Csehszlovákia
 
U-16-os EB győztes - 1990
 
Fradi
 
Magyar bajnok - 2004

Magyar Kupa győztes - 2003, 2004
 
 

 
(A Videoton elleni idegenbeli meccsen Penksa szerezte a győzte gólt egy gyönyörű kapáslövéssel)
 
 
 
Klubjai:
 

Banská Bystrica (csehszlovák)

 

Eintracht Frankfurt (német)

 

Dynamo Dresden (német)

 

Grazer AK (osztrák)

 

Rapid Wien (osztrák)

 

Leoben (német)

 

Stuttgarter Kickers (német)

 

DUNAFERR (magyar)

 

FTC (magyar)

 

Wisla Krakkó (lengyel)

 

Dynamo Dresden (német)

 

Tatran Presov (szlovák)

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr502026063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása