Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Martin-Kayongo Mutumba

2012. július 12. - dartagnan

Martin Kayongo-Mutumba

Született: 1985.06.15., Stockholm (Svédország)

Nemzetiség: ugandai, svéd

Poszt: középpályás

 

Martin-Kayongo Mutumba ugandai származásúként, de már Svédországban született. Első klubja ifistaként a Vasalunds IF volt. 1998-ban innen került át az AIK Solna csapatához, ahol 2002-ben, a Kalmar ellen bemutatkozhatott a "nagyok" között is. A 2003-as szezonban már 9 meccset játszhatott, az AIK 5. helyen végzett.

2004-ben a Café Opera csapatához igazolt, ám tétmeccsen nem szerepelt... Ugyanis egy törés következett be pályafutásában, sajnos szó szerint. A barátaival focizván eltörte a lábát...

Felgyógyulása után elszerződött a szomszédba, Finnországba, az Inter Turku csapatához. Az új gárdánál,  gyorsan elkapta a fonalat, a 2005-ös idényben 16-szor lépett pályára, s betalált a KuPS és az IFK Mariehamn elleni meccseken. A Turku egyébiránt ötödikként végzett. A következő években sem szerepelt a Turku valami fényesen, előbb 10., majd 9. lett. Mutumba további 5 gólt jegyzett ezen szezonok során. Talán a legemlékezetesebb meccse az FF Jaro elleni 5:2-es lehetett, melyből Mutumba egy laza mesterhármassal vette ki a részét. 

2008-ban - bár több ismert európai csapat is szerette volna szerződtetni, mint például a spanyol Deportivo La Coruna - Mutumba mégis inkább "csak" hazatért... No nem Afrikába, hanem Svédországba. Régi-új csapatához, a Café Operához, akik időközben átesvén apróbb változásokon, már a Väsby United névre hallgattak. és a svéd másodosztályban nyomultak. Ezúttal több tétmeccsen sikerült játszania, mint 2004-ben... 29 bajnoki adatott, és 4 gólt jegyzett. A Väsby a 9. helyre futott be.

Jó játékának köszönhetően osztályt válthatott, leigazolta az élvonalbeli AIK Solna. A közeg nem lehetett teljesen ismeretlen, mivel páyafutása elején járt az AIK-nál. Mutumba eddigi karrierjében a 2009-es évvel alighanem a legjobb szezon jött el. Csapatával megnyerték a bajnokságot, sőt a kupát is begyűjtötték, az ugandai 24 meccsen játszott, 4 gólt szerzett , s a legfőbb rivális, Göteborg ellen gólpasszt adott. Mellesleg a kupában is jegyzett egy gólt. A 2010-es bajnokság a címvédő AIK-nak jóval gyengébbre sikerült. A játékosállomány erőssége ellenére a csapat látványos mélyrepülésbe kezdett, voltak olyan periódusok, amikor a kiesés elkerüléséért harcoltak... Mutumba csupán 13 meccsen játszott, s az idény közben konfliktusba keveredett a stábbal is, és csapaton belül perifériára szorult. Ezekután pont jókor jött a magyar Videoton ajánlata, és szintén mellőzött csapattársával, Bojan Djordjiccsal együtt 2010 nyarán aláírtak a Vidihez.

 

 

Az nb1 azonban úgy tűnik, nem Mutumba világa volt, mivel rejtélyes okokból alig kapott játéklehetőséget. Mindössze 3 bajnokin mutathatta meg tudását az ugandai-svéd szélső... Ám Magyarországon azért mégis történt valami fontos esemény Mutumba életében. Chilei származású felesége 2010. november 10-én, a székesfehérvári kórházban szült, s adott életet kisfiuknak, Damiennek.

Több pozitív élménye azonban nemigen lehetett Magyarhonban, ezért félév után visszatért az AIK-hoz.  A 2011-es bajnokság mind neki, mind régi-új klubjának jól alakult. Mutumba 28 meccsen játszott, 3 gólt szerzett. S még egy nagy megtiszteltetés érte, behívták Uganda legjobbjai közé! A nemzeti válogatottban 2 meccsen kapott bizalmat, Angola és Szenegál ellen.

 

Klubjai:

 Vasalunds

 AIK

 Café Opera

 Inter Turku

 Väsby United

 AIK

 Videoton

 AIK

Forrás: Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr364650234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása