Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Igor Nicenko, a szőke gólgyáros

2012. június 28. - dartagnan

 

   
 
Született: 1971.04.18., Kherson (Szovjetunió)
 
Nemzetiség: ukrán
 
Poszt: csatár
 
 
Nicenko ifistaként szülővárosában kezdett el focizni, majd 1989-ben az egyik szovjet alacsonyabb osztályú csapatnal, Khmelnytskynél folytatta, ahol 11 gólig jutott. Föl is figyeltek rá az élvonalbeli Metalist Harkivnél, s 1990-ben leigazolták. A szőke támadó a szovjet elsőosztályban - bár 19 meccsen pályára lépett - nem került fel a góllövőlistára. Az első független ukrán bajnokság a Harkivben érte Nicenkót, ám nem nem maradt sokáig ott.

A kevés játéklehetőség miatt visszatért szülővárosa klubjához, akik épp a harmadik ligában dekkoltak. Az ifjú csatár végre megkapta az esélyt, 15 meccsen lépett pályára, s ezeken 9-szer be is talált. Elmondható, jó ugródeszkának bizonyult ez az időszaka, mivel az élvonalból újra felfigyeltek a tehetséges támadóra.  Ezúttal a Kryvbas Kryvyi Rih. Új együttesénél nagyon kijött a lépés, a '92-'93-as ukrán első liga góllövőlistáján bronzcipős lett, azaz harmadik, 12 góljával! A Kryvbas amúgy a bajnokságban a 8. helyet szerezte meg. Ezután még másfél évig szolgálta ukrán egyesületét.
'95 tavaszán a magyar nb1-be igazolt, a milliomos Stadler József klubjába, a Stadler FC-be. A tulajnak nagy tervei voltak - európai szintű, modern stadion, nemzetközi kupaindulás... S miután  jó üzleti kapcsolatokkal rendelkezett Ukrajnában, több minőségi focistát is klubjához csábított. Így Nicenko szinte otthon érezhette magát, a Stadler-keretben számos honfitársával együtt focizhatott. Igor Nicenko '95 tavaszán mutatkozott be a magyar élvonalban, az Újpest ellen. Jól döntött, amikor nem cserélte le góllövő cipőjét, mert valósággal berobbant az nb1-be, 9 meccsen 8 gólt szerzett!! Az ETO, a Vác és a Sopron elleni találkozókon duplázott, míg csapata a 9. lett. A következő bajnokság őszi szezonjában újfent 8 gólt szerzett, s kiváló játéka új szerződést ért.
A legnépszerűbb magyar csapat igazolta le, az FTC! Pechjére éppen lecsúszott a Fradi BL-szerepléséről... Mindenesetre az 1995-96-os bajnokság tavaszi szakaszát már a zöld-fehéreknél játszotta végig. Hogy milyen formában, arra elég a statisztikája, 14 mérkőzés, 10 gól. Talán pályafutása egyik legjobb szezonja volt ez. Magyar bajnok lett a Fradival, s mellékesen begyűjtötte a gólkirályi címet is 18 találatával! Bár a zöldek kerete az új szezonra alaposan átalakult, Nicenko gólérzékenységére nem lehetett panasz, Az 1996-97-es bajnoki küzdelmek során 15-ször zörgette meg az ellenfelek hálóját. Rendkívül ütőképes párost alkottak az új igazolás, Horváth Ferenccel, utóbbi 14 gólja is elismerésre méltó. Ennek ellenére a klubnak közel sem sikerült annyira jól a szezon, csak 3. lett az FTC... A szőke csatárnak azért jutott szép emlék, pl. az örök rivális UTE legyőzésekor szerzett 2 gólja!

 

 

Nicenko-gólok a lilák elleni találkozón

 

 

A '97-'98-as bajnokságban sérülések miatt önmagához képest kevesebb gólt szerzett, 7-et.
A csapat második helyet érte el, Nicenko számára pedig eljött váltás ideje. Mégpedig vidékre, a Dunaferr csapatához. Ám, hogy ne legyen magányos, régi csapatából elkísérte Zavadszky Gábor és Dejan Milovanovic is. A beilleszkedése egész jól sikerült, első dunaújvárosi évében 10 gólig jutott. Ezekből különösen a Fradi elleni két gólja lehetett emlékezetes, pont Nicenko találatainak köszönhetően nyertek az újvárosi legények!
Az 1999-2000-es bajnokságban majdnem lekopírozta előző évi teljesítményét, azonban valamiért mégis ez az idény más volt... Megízlelhette a rutinos támadó, milyen érzés bajnoknak lenni - immár másodszor. A Dunaferr ugyanis '99-'00-ben magyar bajnok lett - története során először!
Utolsó - 2000-01-es - dunaújvárosi éve kicsit haloványabbra sikerült, azért 5 gólt így is lőtt, s jobbára csereként részese lehetett az újvárosiak BL-selejtezős szereplésének. 
2001-ben a Győri ETO-hoz szerződött. Gólérzéke mit sem változott, győri évei során összesen 24 gólt szerzett. Érdekesség, többször is betalált régi csapatai hálójába. 2004 telén elhagyta győri zöld-fehéreket, s velük egyben Magyarországot is. A magyar bajnokság történetének messze az egyik legtöbb gólt jegyző idegenlégiósa volt!
Ukrajnába tért haza - 10 esztendő után. Előbb a Zakarpattiához, majd szülővárosában, a Krystal Khersonban játszott. Itt is fejezte be karrierjét.
Ezután edzősködésbe kezdett, a Krystal Khersonnál, majd az amatőr Sigma Khersonnál. 
2011-ben edzőként visszatért Győrbe, az ETO nb2-ben szereplő második csapatához.

 

 

Sikerei:

FTC

Magyar bajnok (1996)

Magyar gólkirály (1996)

Dunaferr

Magyar bajnok (2000)

 

Klubjai:

 

Podillia Khmelnytsky
Metalist Kharkiv
Metalist Kharkiv
Krystal Kherson
Kryvbas Kryvyi Rih
Stadler FC
FTC
Dunaferr
ETO
Zakarpattia Uzhhorod
Krystal Kherson

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr334592488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása