Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Világbajnoki résztvevő légiósok a magyar futballban

2014. július 08. - dartagnan


vb-szereplo-legiosok.jpg 

Javában zajlik a 2014-es brazíliai világbajnokság, viszont a mieinknek sajnos immár Mexikó óta nem szurkolhatunk, ám mégis akadt legalább egy magyar vonatkozású játékos, akiért szoríthattunk, ő pedig nem más, mint Muhamed Besic, az FTC bosnyák légiósa. 

Besic Bosznia nemzeti csapatával mindhárom csoportmeccsen játszott, s nem is akárhogy. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően valószínűleg már nem sokáig fog Magyarországon tartózkodni...

Azonban korántsem a délszláv védő az egyetlen, aki az NB1-ből ki tudott jutni világbajnokságra. 

 

Cristopher Sullivan a Rába ETO támadójaként focizhatott az 1990-es olaszországi vb-n az amerikai válogatottal. A jenkik egyébként utolsók lettek a csoportjukban, Sullivan két meccsen lépett pályára.

Emmy, vagyis teljes nevén Emeka Ezeugo nigériai védekező középpályás, a Kispest labdarúgójaként kapta a behívót Nigéria vb-keretébe. S az 1994-es amerikai tornán Bulgária ellen játszhatott is. A Szuper Sasok amúgy szépen szárnyaltak, a nyolcaddöntőig jutottak, ahol azonban az olaszok Roberto Baggio vezérletével levadászták őket.

Persze jóval többen vannak, akik a vb-szereplésük idején már nem, avagy még nem tartoztak NB1-es csapat kötelékébe.

Az itáliai vb-ről rögtön megemlíthetjük Peter Vermest. A magyar származású amcsi is az ETO-nál rúgta a lasztit, így talán Sullivan vele kitárgyalhatta a győri élményeket. Vermes még a vébé előtt, '89-ben focizott az NB I-ben, majd Hollandiába, a Volendamhoz igazolt.

 Alighanem a legtöbbre Giuseppe Signori vitte, aki a fönt említett 1994-es világbajnokságon tagja lehetett az ezüstérmes talján csapatnak. Az ínyencek kedvéért néhány ász: Maldini, Donadoni, Baresi, Albertini, Roberto Baggio, Dino Baggio. Massaro... Hat mérkőzésen volt pályán, a brazilok elleni világbajnoki döntőt kihagyta. Később 2005-2006-ban Sopronban vezetett le, lőtt pár gólt, s bemutatott néhány szép cselt.

Cristian Dulca csakúgy mint Emmy, szintén Kispesten légióskodott. 2002 és 2003 között volt a piros-feketék hátsó alakzatának alapembere. 1998-ban a franciaországi vb-n a Hagival, Petrescuval, Popescuval a soraiban minden idők egyik legerősebb román gárdájában ott tudott lenni Dulca is. Aki egy meccsen, Tunézia ellen játszott. A románok nagyot fociztak, megverték Angliát, Kolumbiát, végül a nyolcaddöntőben a horvátok búcsúztatták őket.

A 2002-es dél-koreai, japán közös rendezésű tornán Dél-Afrika színeiben volt jelen MacBeth Sibaya. Magyarországi pályafutása egy érdekes történet... A dél-afrikai védőt két másik társával csomagban az akkor NB I-es III. Kerület szerződtette, de '98 őszén csupán pár meccsen bizonyíthatott, aztán rövid úton kipaterolták, mondván, tehetségtelen. A "tehetségtelen" játékos később norvég és orosz bajnok lett, s több mint 50 alkalommal szerepelt hazája nemzeti csapatában.... Valamint a 2002-es mellett a 2010-es Dél-Afrika által rendezett vébén is szerepelt. S valószínűleg fantasztikus élménye lehetett a világbajnoki második franciák 2-1-es legyőzése.

Dél-Afrikában amúgy Elefántcsontpart nemzeti együttesével ott volt Benjamin Angou valamint Abdul Kader Keita. Érdekes véletlen, hogy mindketten Kispesten fordultak meg, ill. Keita jelenleg is tagja Honvéd csapatának, épp benjamin-angoua.jpgnemrég, 2014 tavaszán igazolták. Benjamin 2005 és 2010 között játszott a piros-feketéknél, de a vb idején már a francia Valenciennes csapatát szolgálta. Egyébként az  "Elefántok" döntetleneztek Portugáliával, kikaptak a braziloktól, s Észak-Koreát kiütötték, ezzel harmadikok lettek a csoportban.

Ki emlékszik még Densill Theobaldra, a 2007-ben röpke időt a Megyeri úton eltöltő középpályásra? Pedig ő is vb-szereplő, az egykori MU-csatár, Dwight Yorke fémjelezte Trinidad és Tobago együttesével kint volt a 2006-os németországi viadalon. Theobald alapemberként játszhatott Anglia, Svédország, Paraguay ellen.

A 2006-os németországi eseményen.a trinidadi játékoson kívül a portugál védő, Marco Caneira és a cseh támadó, Marek Heinz is pályára lépett. Bár ők inkább epizodisták  voltak csapatukban. Azért előbbi vb-negyedik lett Figo, Cristiano Ronaldo, Maniche társaságában, igaz mindössze egy meccsen, a Portugália-Mexikón futhatott ki a gyepre kezdőként. Manapság a luzitán bekk a Videoton egyik kulcsembere a fehérváriak hátsó alakzatában.

Heinz is egyetlen összecsapáson kapott szerepet a cseh válogatottban, a későbbi Fradi-támadót csereként küldték be Itália legjobbjai ellen. Kollerék a harmadik helyen végeztek csoportjukban, legyőzték a jenkiket, viszont kikaptak az olaszoktól és a ghánaiaktól.

Végül ejtsünk pár szót a határon túli magyarokról is. 

Rácz László szovjet válogatottként két világbajnokságon is járt, az 1990-esen, ill. a számunkra máig kínos 1986-os mexikói vébén. A kárpátaljai bekk a kezdőben volt az emlékezetes Szovjetunió-Magyarország meccsen, amely 6-0 lett, oda...  Sőt, a gallok ellenin gólt is szerzett védő létére. Végül az oroszok csoportelsőként jutottak tovább, ám a belgákkal szembeni nyolcaddöntőn elbuktak. Rácz karrierje vége felé a Fradiban focizott. 

(A Franciaország-Szovjetunió meccs összefoglalója, benne Rácz bombájával)

Muzsnay Zsolt a már többször említett '90-es vb résztvevője volt román színekben, s mivel azonos csoportba kerültek a szovjetekkel, akár találkozhatott is volna a pályán Rácz Lászlóval, az ominózus meccsen azonban Muzsnayt nem vetették be, így maximum a mérkőzés után beszélgethettek Lacatus duplájáról, vagyis a román győzelemről.

A románokkal volt vb-résztvevő Selymes Tibor is, 1994-ben valamint 1998-ban. Komoly pályát futott be a balbekk, több mint 40-szer játszhatott az akkoriban bivalyerős Románia nemzeti csapatában. Rutinos labdarúgóként Szombathelyen, majd a DVSC-ben is kergette a labdát, hogy aztán Cipruson fejezze be az aktív focit. A magyar futballközegbe később trénerként tért vissza, sőt Sopronban kezdte el edzői pályafutását. Nemrég pedig épp az NB1-ből kiesett Kaposváron dolgozott.

 

Forrás: Wikipedia

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr626461175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása