Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Rajko Lekic

2010. június 12. - dartagnan

 

 

Rajko Lekic

 
Született: 1981.07.03., Koppenhága (Dánia)
 
Nemzetiség: dán
 
Poszt: csatár
 
 
A montenegrói származású játékos Dániában, a B.93 klubjánál kezdett futballozni. Igen fiatalon, 17 évesen bemutatkozhatott az elsőosztályban.
 
Három évvel később Lekic távozott, alacsonyabb osztályba, a BK Avartához. Itt nagyon belelendült a gólgyártásba, 16 alkalommal talált be, mindezt 15 meccsen. A fiatal tehetség következő klubja a Herfolge BK volt, ahol folytatta jó sorozatát, 13 meccsen játszott, 9 gólt jegyzett. Ezután rövid ideig a harmadik ligás Fremad Amagerben szerepelt.
 
2003 nyarán a másodosztályú Silkeborg következett. Első idénye fantasztikusra sikerült, csapata feljutott az élvonalba, Lekic pedig 26 találatával gólkirály lett!
 
A bombaformában lévő támadó egyszeriben kapós lett, és szerződést ajánlott neki egy spanyol  második ligás együttes. A hispánoknál jóval mérsékeltebb teljesítményt nyújtott, igaz ugyan, ebben közrejátszott térdsérülése is.
 
Mindenesetre nem a legkellemesebb emlékekkel távozott a spanyoloktól, s 2006-ban hazatért Dániába. Az élvonal bronzérmeséhez, az UEFA-Kupában induló Odense BK együtteséhez. Az UEFA-Kupában bravúrosan szerepelt a gárda, a Hertha BSC-t kiejtve bejutottak a csoportkörbe. Ám ott kemény ellenfelekkel kerültek össze a dánok - AC Parma, Osasuna, Lens és Heerenveen. Utóbbiakat sikerült legyőzniük Lekic 2 góljának köszönhetően! Végülis a 4. helyen végzett az Odense, s ezzel számukra befejeződött az UEFA-Kupa. A bajnokságban ellenben gyengén ment Lekicnek, egyszer sem talált a hálóba.
 
Ezért a téli szünetben, 2007 februárjában a dánok kölcsönadták a ZTE-nek. A Zalaiak keretét erősítette ekkoriban Kocsárdi Gergő, Darko Ljubjevic, Sebők József, Waltner Róbert. A dán támadó hamar kiemelkedett az nb1 mezőnyében, minden megmozdulásán látszott, hogy igazi profi játékos. A legemlékezetesebb momentuma a Kispest elleni óriási bombagólja volt.
 

 
(Lekic gyönyörű, 35 méteres bombagólja a ZTE-Honvéd meccsen)
 
 
Lekic sajnos nem sokat időzött Magyarországon, mivel az Odense még a tavaszi idény vége előtt visszarendelte, s eladta az Esbjergnek. A bemutatkozása kiválóan sikerült új csapatában, rögtön a 2. fordulóban mesterhármast lőtt a Viborgnak! Ezután azonban egyre kevesebb lehetőséget kapott a szakmai stábtól, sokszor csak csereként küldték pályára, így összesen 23 meccsen 6 gólig jutott...
 
2008-ban újra klubot váltott, visszatért régi sikereinek színhelyére, az épp másodosztályban dekkoló Silkeborghoz, előbb kölcsönben, majd végleg. Az ismerős környezetben Lekic formába lendült, s 20 találatával az élvonalba lőtte csapatát. Lekic pedig megint gólkirály lett a másodosztályban! A 2009-2010-es bajnokságnak immár az élvonalban vághatott neki a Silkeborggal, az újonc 8. lett, a jó eredményből Lekic 13 találattal vette ki részét. Eközben kiváló teljesítményének köszönhetően a gólerős támadót 2010 elején behívták a dán ligaválogatottba, és mindjárt depütálásakor gólt szerzett Szingapúr ellen. A találkozón a dánok győztek 5:1-re. 
A 2010-11-es szezon azonban halványabbra sikeredett klubszinten, csak 4 gólig jutott.
 
2011 tavaszán klubot váltott, sőt, földrészt is, aláírt az amerikai New England Revolution-höz. 
 
 
 
      
 
 
Válogatottság:
 
Dán ligaválogatott - 1 meccs, 1 gól
 
 
Sikerei:
 
ZTE
 
Magyar bajnoki bronzérmes - 2006
 
Silkeborg
 
Dán gólkirály (másodosztály) - 2004, 2009
 
 
Klubjai:
 

B.93

BK Avarta 

Herfølge BK 

Fremad Amager 

Silkeborg IF 

Xerez CD

Odense BK 
ZTE
Esbjerg 
Silkeborg IF
 
New England Revolution
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr822077369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása