Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Teslim Babatunde Fatusi

2010. május 30. - dartagnan

 

 

Babatunde Fatusi

Babatunde Fatusi

 
 
Született: 1977.09.17.
 
Nemzetiség: nigériai
 
Poszt: támadó középpályás, csatár
 
Fatusi hazájában, Nigériában ismerkedett meg a foci alapjaival. Első európai klubja a svájci Servette volt.
 
1995-ben a PMFC-hez került kölcsönbe. A pécsiek épp a nemzetközi kupaszereplésre hajtottak, ennek megfelelően gyúrtak össze a magyar szinten minőségi állományt.     
A 18 éves nigériai szélső egy csapatban focizhatott a sokszoros lengyel válogatott Warzychával, az osztrák Richard Niederbacherrel, a magyarok közül pedig többek közt Eszenyi Dénessel, Dárdai Pállal, Márton Gáborral. Szóval, jó kis csapat jött össze a baranyai klubnál. Fatusi 8 meccsen játszott, s két alkalommal zörgette meg a hálót. A közönség nagyon kedvelte gyorsasága, mozgékonysága és futómennyisége miatt.
 

Pécsről '95 nyarán a Fradiba került. Új csapatában is hozta dinamikus játékát, bár jobbára csereként lépett pályára. A zöld-fehérekkel nagy nemzetközi sikereket ért el klubszinten. A BL-csoportkörbe jutott a gárdával, melynek Lisztes, Kuntic, Kopunovic, Vincze Ottó, s a két tragikusan elhunyt - Zavadszky és Simon Tibi voltak az alappillérei. Fatusi legemlékezetesebb meccse alighanem az első Bajnokok Ligája összecsapás volt idegenben a Grasshoppers ellen. A tartalékos Fradi egy örökké felejthetetlen meccsen Lisztes 1, s Vincze Ottó 2 remekbe szabott góljával 3:0-ra verte a svájciakat!
 
 

 
(A '95-ös Grasshoppers-Fradi összefoglalója, ahol Fatusi is játszott kezdőként)
 
A sikeres szezon végeztével - miután lejárt a szerződése a Fradinál - visszatért a Servette-hez.

 

1996 nyarán az atlantai olimpiai játékokon részt vett a nigériai válogatottal (érdekességképp, azonos csoportba kerültek a Sándor Tamás, Lisztes Krisztián által vezérelt magyarokkal). Pályafutása legnagyobb sikerét ekkor érte el. A Zöld Sasokkal olimpiai bajnok lett! A tornán Fatusi 3 mérkőzésen játszott, különösen a brazilok elleni elődöntőben villogott, két gólpasszt is adott.
 
Még az olimpia évében behívták Fatusit a nagyválogatottba, ahol ugyan pár meccsen szerepelt, s egy gól is fűződik nevéhez, ám nem tudott bennragadni a keretben...
   
A hatalmas nemzetközi siker  - olimpiai arany -ellenére karrierje a későbbiekben klubszinten is valahogy kisiklott.
 
Svájcban továbbra sem tudott megragadni a kezdőben, ezért távozott. Igazi vándormadárként pár év alatt bejárta a világot. Előbb Tunéziába igazolt, majd Dél-Afrikába. Onnan a belga második vonalba vetődött, ezután a lengyel Polonia Warszawa következett, hogy utána a vietnami másodosztályban tűnjön föl... Ahol végül be is fejezte...
 
 

 
(Nigéria-Brazília a '96-os atlantai olimpián, Fatusi két gólpasszt adott!)
 
 
Sikerei:
 
Nigéria
 
Olimpiai bajnok - 1996, Atlanta
 
FTC
 
Magyar bajnok - 1996
 
 
Klubjai:
 

NigeriaStationery Stores

SwitzerlandServette (svájci)

HungaryPMFC (magyar)

HungaryFTC (magyar)

SwitzerlandServette (svájci)

TunisiaEspérance (tunéziai) 

South AfricaMamelodi Sundowns (dél-afrikai)

Belgium

Roeselare (belga)
 

PolandPolonia Warszawa (lengyel)

VietnamThe Cong Viettel (vietnami)

Vietnam

Tay Ninh

 

Forrás: Wikipédia Evri.com

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr642043292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása