Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Jimmy Jones Tchana

2013. június 15. - dartagnan

 

Született: 1984.08.14., Párizs (Franciaország)

Nemzetiség: kameruni, francia

Poszt: csatár

A kameruni származású, de már franciahonban született támadó kilencévesen ismerte meg a futball alapjait a nagynevű Paris Saint Germainben, majd a Sedan és a Créteil következett.  Utóbbi csapatnál indult felnőtt pályafutása. A 2003-2004-es francia másodosztály tavaszi küzdelmeibe kapcsolódhatott be 4 meccsen 291 perc játékidő erejéig.

2005 nyarán külföldre szerződött, a görög második vonalban szereplő Apollon Kalamatába, ahol 11 alkalommal kapott lehetőséget, gólt nem szerzett. Csapata a szezon végén a 8. helyen végzett. 

A 21 esztendős támadó 2006 telén a magyar bajnoki címvédő DVSC-nél próbázott, s decemberben négy éves szerződést kötöttek vele. Mivel az edzőmeccseken káprázatos formát mutatott - 3 meccs/5 gól! - a szurkolók nagy reményeket fűztek az új francia csatár bemutatkozásához... Nos a várakozásoknak eleinte meg is felelt. Az első tavaszi bajnokin a Vasas ellen csereként betalált, s ezzel győzött a Loki 1:0-ra. A további meccseken azonban egyre gyengébb formát mutatva kikerült a csapatból. Miután a DVSC kiváló tavaszt produkálva befutott az első helyre, így Tchana pályafutása egyik legnagyobb sikereként magyar bajnoki aranyérmes lett! Utolsó tétmeccsét májusban játszotta a Lokiban a magyar kupa döntőjén, amit a Honvéd nyert meg egy izgalmas büntetőpárbaj során. 

 

(Tchana a Lokiban)

2007 nyarán a francia támadó odébbállt nyugatabbra, és Sopronba igazolt. A 2007-2008-as szezonban 7 találkozón 3-szor volt eredményes, a Nyíregyházának, MTK-nak, Tatabányának is gólt vágott, utóbbi esetében az egyetlen gól a győzelmet eredményezte. A bajnokikon kívül a Magyar Kupában is eredményes volt a francia, kettőt vágott a Celldömölknek, valamint a Ligakupában egyet az MTK-nak. Az öszi szezonban Tchana kiváló támadókettőst alkotott a szintén még nyáron érkezett szerb Beliccsel, hisz ketten szerezték - az egyre súlyosbodó gondok, edző, tulajdonosváltások miatt - rendkívül vérszegény játékot mutató Sopron találatainak több mint felét! Góljaikat azonban tavasszal már nem gyarapíthatták, mivel időközben megszűnt a csapat... Történt, hogy a vezetőség nem rendezte a játékosok, MLSZ felé fennálló tartozását, ezért előbb a licencet vonták meg, majd kizárták az nb1-ből a Sopront. A Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a tavaszt így már nem játszhatták le, hanem mérkőzéseiket törölték, s 3:0-ás gólkülönbséggel az ellenfeleknek írták jóvá. Természetesen a csapat szétszéledt, aki tudott új klubot keresett magának. Így került többek közt Gyömbér Gábor a Lombard Pápához, Györök Tamás Újpestre, Sifter Tamás a Vidihez, Fehér Zoltán pedig Bulgáriába. Ellenben nem mindenki akart vagy tudott eligazolni. Ekként járt Tchana is, aki ezért a tavaszi szezont "munkanélküliként" töltötte. 

2008 nyarán sikerült klubot találnia, s újra piros-fehér szerelésbe öltözhetett, ezúttal azonban nem Debrecenbe, hanem kissé északabbra, Miskolcra igazolt. Tchana félévet szolgálta a diósgyőrieket, ezalatt a Kazuo Homma, Tóth Mihály ékpáros mellett nem sok sót evett meg,  Az idény során Tchanának mindössze 8 meccs jutott, csupán egyszer volt a kezdőcsapat tagja, 7-szer becserélték, és összesen egy gólt szerzett. A Balaton-partiak elleni mérkőzésen köszönt be, amelyen az ellen négyet rámolt be a Diósgyőrnek, így a francia csatár gólja csak szépségtapaszra volt elég. S bár a bajnoki gólja mellett még a Ligakupában is betalált, épp volt klubjának, a Debrecennek, és a diósgyőri tartalékok közt is megmutathatta az NBIII-ban, hogy azért tud gólt lőni, feltéve, ha mondjuk Ibrány-szintű az ellenfél... De mindezekkel együtt is harmatos teljesítményt nyújtott az őszi idényben. Ezért nem volt oly nagy meglepetés, hogy a téli szünetben útilaput kötötték a talpára.

2009 januárjában Tchana visszatért hellén földre, az olasz Giuseppe Materazzi által dirigált másodosztályú Voloshoz. Itt is csak egy félszezont húzott le,  s elszerződött a görög harmadik vonalbeli GS Kallitheába. A 2010-es tavaszi küzdelmek végén klubja 69 pontot gyűjtött, ugyanannyit, mint a rivális Tyzas. Ám több győzelmet értek el, így Tchanáék örülhettek a feljutásnak. A kupában is villogott a Kallithea. A legjobb 16 között a Trikalával találkoztak, és a francia-kameruni csatár szerezte csapata vezető gólját, amit ugyan kiegyenlítettek, de a hosszabbítás utáni tizenegyesek a Kallitheának kedveztek. A negyeddöntőben a Panathinaikost húzták ki, akik 2:0-ra lelépték a Kallitheát. Utóbb a Pana bezsebelte a kupát is. A következő szezonban már a másodosztályban játszottak Tchanáék, a kameruni ék 11 meccsen kapott bizalmat, gólt nem szerzett.

2011 nyarán újfent országot váltott Jimmy Tchana, a magyar másodosztályú Békéscsabára igazolt. A gárda trénere a már régi motorosnak számító Pásztor József volt. A keret magját nb1-es rutinnal rendelkező játékosok alkották, mint pl. Makra Zsolt, Pozsár Gábor, Kerekes István. Előbbiek végett az elsőosztályba való feljutásra esélyesek közt tartották számon a lila-fehéreket. A várakozásoknak megfelelően végig harcban is voltak az aranyért, ám végül az Eger és a Szolnok mögött a harmadik helyre futottak be a viharsarkiak. Tchanának nagyon jól ment a játék, amiben szerepe volt, hogy remekül megértették egymást csatártársával, a román Leucutával. Tchana 13 meccsen játszott, 5 gólt szerzett, s 4 asszisztot is adott. A szezon során emlékezetes lehetett volt klubja, Debrecen nb2-es tartalékcsapata elleni mérkőzése, melyet a csabaiak kiütéssel, 4:1-re nyertek, A kameruni egyszer talált be, valamint gólpasszt is adott Leucutának.

Tchana a 2011-2012-es bajnokság végén távozott Békéscsabáról.

Klubjai:

fraflag.gif Paris Saint Germain

fraflag.gif Sedan

fraflag.gif US Créteil

gre.jpgApollon Kalamata

hunflag.gifDVSC

hunflag.gif Sopron

hunflag.gif DVTK

gre.jpgOlympiakos Volos

gre.jpgGS Kallithea

hunflag.gif Békéscsaba

 

Forrás:

Transfermarkt adatlap Kallithea-Trikala Görög Kupa meccs

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr764852289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása