Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Christopher Sullivan

2012. szeptember 30. - dartagnan

Született: 1965.04.18., San Jose, USA

Nemzetiség: amerikai

Poszt: középpályás, csatár

 

Sullivan igen fiatalon kezdett focizni, 4 évesen már a West Valley S.C-nél kergette a lasztit. 1983-tól az University of Tampa főiskolai csapatában játszott.

Profi karrierjét 1987-ben az öreg kontinensen kezdte, a francia alacsonyabb osztályban, a Joué Lés Toursnél,ebben az évben depütált az amerikai válogatottban is Egyiptom ellen.

Egy esztendővel később klubjából távozván a szintén francia Le Touquet-ben kötött ki. 

1989-ben az amerikai bajnokságban szereplő Orlando Lions klubjához került rövid időre, ám még ugyanezen év során visszatért Európába. Ezúttal a keleti felébe, a magyar élvonalbeli Rába ETO-hoz. A gárdát a győri futball ikonjai fémjelezték, mint többek közt Virág Attila, Mörtel Béla, Somogyi József, Hajszán Gyula. Utóbbi játékos szinte egyedüliként még a '80-as évekbeli "aranyos" időkből maradt a zöld-fehéreknél.

A győriek az előző bajnokságot az 5. helyen zárták, tehát Sullivan egy erős középcsapathoz érkezett. Magyarországi pályafutása eleje parádésra sikerült, rögtön a második mecsén, az FTC ellen gólt szerzett, s ez a vezetést is jelentette, később a gólváltások eredményeként 2:2 lett a mérkőzés vége. Sajnos az amerikai játékos ezzel a találattal úgy tűnt, el is lőtte az összes puskaporát, hisz a további meccseken egyszer sem köszönt be, pedig összesen 11-szer került bevetésre az nb1-ben. Kezdőként játszhatott például a Vác, Fradi, DVSC ellenin is.  

Az ETO végül a 12. helyen végzett a '89-'90-es szezonban.

 

Sullivan gólja a Fradinak

 

Sullivan számára azonban 1990 mégis a legsikeresebb  év. Persze leginkább válogatottbeli szereplése okán. Erre az esztendőre esett mindkét gólja a nemzeti tizenegyben. Az elsőt Bermuda ellen szerezte februárban, ahol az ő találatával győztek az amcsik, a másodikat a Lengyelország-USA meccsen. Utóbbin 3:1-re nyertek Sullivanék. Tavasszal amúgy Hazánk fiaival is megmérkőztek, ezen a találkozón szintén játszott a győri légiós. A meccsen Petres és Limperger góljaival a magyarok nyertek.

Az imént említett meccsek amúgy felkészülési találkozók voltak, mivel az amerikai válogatottnak a nyári programtervében szerepelt egy európai kirándulás az itáliai vb-re, de nem nézőként... A jenkik összecsaphattak Ausztriával, Csehszlovákiával és Olaszországgal.  Utóbbi két meccsen az ETO légiósa is pályára lépett. Bár pont nélkül, utolsóként végeztek a csoportban, mégis a formálódó amerikai válogatott értékes tapasztalatokat gyűjthetett.

Sullivan még ebben az esztendőben távozván Győrből, Skandináviába igazolt, előbb a svéd Landskronához, majd a dán Brondby klubjába. 

1992-ben a Bundesliga 2-es Hertha BSC-be vezetett az útja, ahol Niko Kovac és Mario Basler voltak a csapattársai. Az 1992-93-as szezonban az amerikai középpályás 6-szor szerepelt a német gárdában, jobbára csereként. Gólt nem szerzett. A bajnokság végén egyébként a berliniek az 5. helyet szerezték meg.

Sullivan innen is továbbállt, vissza az amerikai kontinensre. Előbb a mexikói Yucatan, majd a San Francisco következett. Ám 1996-ban már régi-új csapatában focizott, a győri zöld-fehéreknél. Visszatérésében valószínűleg közrejátszott, hogy győri magyar lányt választott élete párjának. 

Az ETO alaposan kicserélődött, ismerősre nemigen akadt az amerikai légiós. A gárda gerincét az ex-békéscsabai különítmény (Mracskó, Szarvas, Fodor és a Csató testvérek), valamint Puglits, Balogh Tamás, kiegészülve a saját nevelésűekkel, Fehér Miklóssal, Korsós Györggyel, Lakossal és Starkkal.

Sullivan a '96-'97-es szezonnak csak az őszi idényét töltötte Győrben, ezalatt 5 meccsen szerepelt, Többek közt játszott a Stadler, az FTC és az UTE ellen. Főként a támadósorban számoltak vele, de gólt nem szerzett.

1997-ben többszöri kontinensvándorlásai után végleg hazatért, s az amerikai bajnokságban szereplő San José Clash gárdájába igazolt. Az egykori válogatottnak remekül ment a játék, 24 összecsapáson 2-szer betalált, s hat assziszt is fűződik a nevéhez. 1997 novemberében hagyta abba a focit.

Visszavonulása után edzőként dolgozott, ám igazán sikeres sportkommentátorként lett a Fox Channel tv-csatornán.

 

Klubjai:

usaflag.gif

University of Tampa

fraflag.gif Joué Lés Tours

fraflag.gif Le Touquet

usaflag.gif Orlando Lions

hunflag.gif Rába ETO

sweflag.gif Landskrona BoIS

denflag.gif Brondby IF

gerflag.gif Hertha BSC

mexflag.gif Yucatan 

usaflag.gif San Francisco Bay Diablos

hunflag.gif Győri ETO

usaflag.gif San Jose Clash

 

Válogatottság:

Amerikai válogatott - 19 meccs, 2 gól

Sikerei: 

vb-résztvevő (1990, Olaszország)

Forrás:

Wikipedia Sullivan az amerikai válogatottban Ussoccerplayers

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr934753437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása