Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Adrian Negrau, a kapus-csatár

2012. július 16. - dartagnan

 

negrau_adrian.jpg

Született: 1968.03.17., Arad (Románia)

Nemzetiség: román

Poszt: csatár

 

Az UTA Arad csapatánál kezdte el labdarúgó pályafutását 1985-ben. Az aradiakkal a román második vonal küzdelmeibe kacsolódott be a fiatal csatár. Majdnem 4 évig szolgálta aradi klubját, ahol a legjobb szezonja az 1988-89-es volt, amikor az őszi idény során 10-szer mattolta az ellenfelek védelmét.

Tavasszal azonban már nem riogathatta tovább a román másodosztály hálóőreit, mert jó teljesítményére felfigyelt a fővárosi Steaua, és leszerződtette. Negrau számára rendkívüli kihívás lehetett, igazi sztárcsapatba csöppent bele. Hagi, Lacatus, Dumitrescu, Petrescu... Ők fémjelezték az akkori Steauát.

Ehhez mérten nem vallott szégyent Negrau, bár inkább csak csak csereemberként számoltak vele, azért így is 13-szor játszott a  szezonban, s 5 gólt jegyzett. A Steaua szinte mindent vitt, az övé lett a bajnoki cím,  a román kupa, a BEK-ben pedig a fináléig masíroztak. A román gárda erejét jelzi, hogy a Sparta Paha, a Göteborg, a Szpartak Moszkva és a Galatasaray sem okozott gondot nekik, s csak a döntőben kapituláltak az AC Milan előtt. Negrau a Göteborg elleni 2 meccsen és Galatasaray elleni második összecsapáson játszott csereként.

Az 1989-90-es első ligás pontvadászat során 24 meccsen rúghatta a bőrt, s 3 gólt szerzett. A Steauának ezúttal a bajnokságban és a kupában is az ezüsttel kellett megelégednie, mindkét sorozatban a szintén fővárosi Dinamo jobbnak bizonyult. A BEK-ben sem tudták megismételni az előző évi bravúrt, az első kört még könnyedén túljutottak a Fram Reykjavík gárdáján, ám a következő fordulóban a PSV-vel szemben elvéreztek. Negrau az izlandiak elleni meccseken játszott, sőt a második mérkőzésen ő szerezte csapata egyetlen, győztes gólját.

Negrau 1990 nyarán váltott, s a Bihorba igazolt.Innen egy év múlva továbbállt, légióskodásba kezdvén a Kispest Honvédba igazolt.  Újfent kiváló gárdában játszhatott, jónevű, főként magyar játékosokkal volt teli a keret, mint Pisont, Vincze Pilu, Halmai, Csábi, Plókai. Első éve remekül sikerült a román légiósnak, rögtön az első bajnokin gólt szerzett az ETO ellen, újra játszhatott a BEK-ben is 4 meccs erejéig. Az első fordulóban az ír Dundalk csapatával mérkőzhettek meg a piros-feketék. Az első meccs döntetlenre végződött, Negrau egyenlített. A második találkozón Pisont duplájával a Honvéd legyűrte az íreket. A következő fordulóban az olasz Sampdoriát sodort útjukba Fortuna... A Bozsik Stadionbeli összecsapáson Negrau új oldaláról mutatkozott be, kiderült, nemcsak támadót tud játszani. Történt, hogy 2:1-re vezettek a kispestiek Pisont és Cservenkai góljaival, amikor a mérkőzés vége felé Tarlósi kapust kiállították, s mivel több cserelehetőségük nem volt, így Negrau állt be a kapuba... A szokatlan húzás bejött, a román csatárkapus megúszta kapott gól nélkül, kiválón hárítva Vialli szabadrúgását. Negrau a visszavágón is majdnem hős lett... A genovai visszavágón a mérkőzés vége felé a Samp 3:1-re állt Vialli és Lombardo góljaival,  amikor egy hatalmas kispesti partdobás után Negrau emelkedett a legmagasabbra a felső sarok felé fejelvén a labdát, ám Pagliuca óriási bravúrral szögletre ütötte ki... Ha bemegy, továbbjut a Honvéd. azonban mivel az eredmény nem változott, a Samp nyert, s meg sem állt a BEK-döntőig. A Honvédnak pedig végetért a kupakalandja.

 

 

Az nb1-ben a piros-feketék a bronzérmet gyűjtötték be, Negrau összesen 11-szer talált be.. A következő idényében csak 2 gólra futotta, viszont bajnoki aranynak örülhetett.

1993-ban Budapesten belül klubot váltott, a BVSC-hez igazolt. Itt 3 gólig jutott, a Haladás ellen győztes gólt szerzett.

1994-ben visszatért átmenetileg Romániába, a 2. vonalbeli Bihorba, innen félév múltán Aradra távozott. 

Az 1995-1996-os bajnokságban ismét Magyarországon mutathatta meg, hogy nem felejtett el gólt lőni. Mégpedig a Haladásban nyílt erre alkalma. 26 meccsen 7 gólt szerzett, pontot mentett az UTE ellen, a Stadlert pedig a román légiós találatával győzték le a vas megyeiek. A 96-97-es szezonban szintén remekül ment a góllövés Negraunak, nyolcszor juttatta a hálóba a lasztit, a békéscsabai és pécsi meccseken duplázott. 

1998-ban távozott a Halitól, a másodosztályú Békéscsabánál kötött ki. Itt is hagyta abba a profi labdarúgást.

 

Klubjai:

romflag.gif UTA Arad

romflag.gif Steaua Bukarest

romflag.gif FC Bihor

romflag.gif UTA Arad

hunflag.gif Honvéd

hunflag.gif BVSC

romflag.gif FC Bihor

romflag.gif UTA Arad

hunflag.gif Haladás

hunflag.gifBékéscsaba

 

Forrás: Negrau statja a Romaniansocceren Negrau a BEK-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr654649413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása