Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Mico Smiljanic

2012. június 29. - dartagnan

Született: 1974.09.04., Apatin (Jugoszlávia)

Nemzetiség: szerb

Poszt: védő

A szerb hátvéd a vajdasági Apatin községből származik, és ott is kezdett el focizni, a helyi csapatban. 1994-ben, három év után - a régióban maradva - a szabadkai FK Spartakhoz került. Ahhoz a Spartakhoz, mely a korábbi szezonok sikereivel szemben elég felemás eredményeket produkált. '95-ben kiestek az első vonalból, a '96-'97-es szezon végén pedig majdnem folytatódott a mélyrepülésük. Ám a gárda megúszta a 10., még éppen osztályozót érő helyen. A play off során aztán kettős győzelmet értek el a furcsa nevű Palilulac Belgrád ellen, s ezzel biztosították másodosztályú tagságukat. Mindenesetre ezen az sikeren annyira felbuzdulhattak a szabadkaiak, hogy a következő szezonban kiharcolták a visszajutást a legmagasabb osztályba! Sőt a jugoszláv kupában egyenesen remekeltek, eljutván a legjobb nyolcig, ahol a Crvena Zvezdával hozta össze őket Fortuna. Kiesésük ellenére sem volt miért szégyenkezniük, mivel a lényegesen jobb Zvezda csak minimális különbséggel tudta legyőzni a szabadkai gárdát 4:3-ra. 

Az ifjú Smiljanic számára a Spartak Suboticánál eltöltött esztendők megfelelő alapokat adtak a továbblépésre.A jugoszláviai háború és ennek következményeként fellépő gazdasági válság miatt aki tehette, Európa nyugati felén próbált boldogulni. Persze sokaknak vonzó lehetett a közelség okán Magyarország is. Pont az FK Spartak az egyik olyan egyesület volt ekkortájt, melynek játékosai közül gyakran merítettek magyar csapatok, így Smiljanic több csapattársa komoly karriert futott be nálunk, mint pl. Puhalak Antal, Kerekes Zsombor.

Csakúgy mint az előbb említettek esetében, Smiljanicnál is kopogtatott egy magyar csapat, a Diósgyőr, s el is szegődött hozzájuk 1998 nyarán. A szerb hátvéd épp egy olyan időt fogott ki, amikor a miskolci klub anyagilag rendben volt... Nosza, ezt kihasználván Tornyi, a borsodiak edzője remek kis csapatot hozott össze. A '98-as őszi szezonban megverték többek közt a Vasast, a Fradit és az Újpestet is, egyszóval bravúrosan szerepeltek a borsodi srácok. Bár a tavasz gyengébbre sikeredett, azért beértek a 8. helyre. Smiljanic szinte minden meccsen a kezdőben kapott helyet, biztos pontja lett a miskolci védelemnek. Sőt, három gól fűződik a nevéhez.

Smiljanic a bajnokság végén továbbállt, Izraelbe igazolt, az Ironi Ashdodhoz. A '99-00-es bajnokságban csapatával 8. helyen végeztek, ellenben a kupában szinte szárnyaltak. Az Ashdod az elődöntőig robogott, ahol a későbbi kupagyőztes, Maccabi Petah Tikva tudta csak megállítani őket. 

Esztendő múltán, 2000-ben ismét hazánk felé vette az irányt, a fővárosi kék-fehérekhez szerződött. Három évet húzott le az MTK-nál, ezalatt 76 mérkőzésen játszott. Ekkoriban a Hungária körútiak a délszláv vonalat részesítették előnyben, megfordult a csapatnál pl. Jezdimirovic, Golovic, Lazic, Lambulic és még sok "ic"... Smiljanic gyorsan alapemberré vált, s noha gólt nem igazán szerzett, védőfeladatát rendre kiválóan oldotta meg. Szép sikereket ért el a kék-fehérekkel, 2002-ben bajnoki bronzérem, majd 2003-ban arany!

A bajnoki címet követően megint országot váltott Smiljanic, a déli, mediterrán éghajlat, úgy fest bejött neki. Ezúttal a görögöknél, a Panionios csapatánál. 2006-ig focizott itt, 53 találkozón szerepelvén, s 4 gólt szerezvén ez idő alatt.

2006-ban Smiljanicnak honvágya támadt, s hazaigazolt a Mladost Apatin csapatába. Talán itt is hagyta volna abba a focit, ám a dolgok másként alakultak...  

2006 telén újra Magyarországra igazolt, s megint a fővárosba, ám nem az MTK-hoz, hanem a kispesti piros-feketékhez. A rutinos szerb Kispesten hozta megbízható formáját, bár a bajnokságban rosszul muzsikáltak, de a Magyar Kupában... Szinte kupaspecialistának számított ezen időszakban a Honvéd. Három, egymást követő évben is döntőbe jutottak, 2007-ben és 2009-ben meg is nyerték! 2008-ban a Debrecen lett a győztes. Smiljanic nemcsak védekezésben, de fontos góljaival is kivette a részét a kupa menetelésekből. A már említett 2008-as kupaévben az elődöntő visszavágóján a Kaposvárnak rezegtette meg a hálóját. A mérkőzést 2:1-re a Honvéd nyerte. 

 

 

Honvéd - ETO, 2009-es kupadöntő, második mérkőzés

 

 

 

Smiljanic számára alighanem emlékezetesek maradnak az ebben az időszakban lejátszott nemzetközi tétmeccsek, a Bundesligás Hamburg elleni összecsapások, a cseh Teplice kiejtése, de közülük is kiemelkedhet a Sturm Graz elleni Intertoto-meccs, ahol Smiljanic az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a magyaroknál, s ezt mintegy megkoronázta azzal, hogy ő jegyezte a piros-feketék találatát! Más kérdés, hogy a Honvéd végül kiesett, miután a graziak előbb Beichler góljával egyenlítettek, majd Mario Haas révén megszerezték a győzelmet. 

2009 nyarán nagymértékű takarítás zajlódott le a Honvéd keretében, s ennek vált áldozatává a 30 feletti szerb hátvéd is. 

Ám nem maradt sokáig csapat nélkül, az nb3-as Sopron igazolta le. Itt lehetősége nyílt együtt focizni egy másik régi motorossal, a volt MTK-s csapattárs, Laziccsal.  2011-ben a Sopron megnyerte a Bakony-csoportot, soraiban Smiljaniccsal. S így a 2011-2012-es bajnokságban immár eggyel feljebb indulhattak, a második vonalban. Az osztályváltás azonban nem jött be, a Sopron kizúgott az nb2-ből, a 14. helyen végezve. Smiljanic eddigi soproni mérlege 70 meccs, s tőle szokatlanul 10 gól. A hírek szerint a jövőben már nem számítanak játékára.

 

 

Sikerei:

MTK

Magyar bajnok (2003)

Honvéd

Magyar kupagyőztes (2007, 2009)

 

 

Klubjai:

yug.jpegMladost Apatin

yug.jpegSpartak Subotica

hunflag.gifDiósgyőr

isrflag.gifIroni Ashdod

hunflag.gifMTK

gre.jpgPanionios 

scgflag.gif Mladost Apatin

hunflag.gifHonvéd

hunflag.gifSoproni VSE

hunflag.gif

Biatorbágy SE

 

Forrás: Wikipedia Honvéd-Sturm Smlijanic a Futball Adattárban

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr294619516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejmészáros 2015.03.27. 12:35:10

És most már kebabos Budafokon!
süti beállítások módosítása