Légiósok az nb1-ben

Légiósok az nb1-ben

Légiósok: Ronald Habi - A harcos lelkű horvát

2011. augusztus 26. - dartagnan

Ronald Habi

 

Született: 1977.08.23, Knezevo - Főherceglak (Horvátország)

Nemzetiség: horvát

Poszt: védekező középpályás

 

Pályafutása 1983-ban a horvát NK Jadran Šećeranánál kezdődött. 1996-ban Szerbiába igazolt, előbb a Kikinda csapatához, majd 21 évesen a nagymúltú Vojvodinához került.

Az újvidékiek hagyományosan a masszív középcsapat kategóriába tartoztak a szerb ligában. Számos későbbi sztár náluk pallérozódott. Tehát az ifjú Ronald számára nagy kihívást jelentett, ám sikerrel vette, 3 évig szolgálta a Vojvodinát, 80 meccsen játszott, mondhatni alapemberré küzdötte magát. Legeredményesebb szezonja 1998-99-es volt, csapatával bajnokságban a 4. helyen végeztek, a kupaküzdelmek során pedig az elődöntőig meneteltek, ám ott a Crvena Zvezda 2:0-ra legyőzte, s ezzel kiejtette őket. A jó szerepléssel megszerezték a jogot, hogy indulhassanak az UEFA-kupa 1999-2000-es kiírásában. Első ellenfélként a magyar Újpestet vetette útjukba a sors.

1999 augusztus 12-én és 25-én zajlott a két mérkőzés. Az első meccsen az újvidékiek csúnyán elpáholták a lilákat, 4:0-ra. A visszavágón - melyen Habi is szerepelt csereként - 1:1-es döntetlen született. Így a Vojvodina mehetett tovább. De csupán a következő körig tartott az örömük, miután a cseh Slavia Praha összesítésben 2:3-ra lelépte a szerbeket.

Egyébként az újvidéki gárda erejét mutatta, hogy ekkoriban a játékoskerethez tartozott Milan Jovanovic, a sokszoros bolgár válogatott Zoran Jankovic, valamint Igor Bogdanovic, akivel Habi a Lokinál is maradandót alkotott. 

S ha már a Loki... 2002-ben Habi elhagyta a Vojvodinát, s Magyarországra igazolt, a bajnoki álmokat dédelgető DVSC-hez

Bár az álmokra várni kellett még pár évet, Habinak volt minek örülnie. Hamar beilleszkedett a csapatba, elfoglalván helyét a középpályán, szűrőként. Már első, 2002-03-as idényében 28-szor játszott, és 1 gólt jegyzett. A Loki 3. helyen végzett, így indulhatott nemzetközi kupában. A 2003-04-es emlékezetes menetelésben a horvát középpályásnak is komoly érdemei voltak. A Loki először a litván Ekranast búcsúztatta, majd jött a horvát Varteks, akiken kettős győzelemmel gázoltak át, 6:3-as összesítéssel. Habi számára különösen a visszavágó lehetett szép emlék, mivel a találkozó 90. percében egy óriási gólt szerzett 26 méterről!

 
 

Ezután idegenben lőtt góllal jobbnak bizonyultak a görög PAOK-nál, s ez már bravúr volt a javából! Hosszú idő után egy magyar csapat végre túlélte az őszt a nemzetközi kupákban! A kupa tavasz sajnos gyorsan végetért, 2004 márciusában a belga sztárcsapat, az FC Bruges jelentette a végállomást. Habi a találkozók többségén kezdőként játszott.

A következő, 2004-2005-ös év Habi legsikeresebb időszaka volt a Debrecennél. 2005-ben magyar bajnok lett, a bajnokcsapatban 18 meccsen játszott. A BL-selejtezőkön a Hajduk Splittel kezdtek, akiket előbb 3:0-ra, majd 5:0-ra lemostak a pályáról. Habi számára az örömbe jóadag üröm is vegyült, ugyanis még az első meccs 64. percében lesérült. Térdszalag-szakadást szenvedett, ami így utólag végzetesen befolyásolta további pályafutását. Az idény bár még épp csak elkezdődött, Habinak már véget is ért, így lemaradt a manchesteri meccsekről, s a bajnoki címvédésről...   Fölépülése után klubjában nem igazán számoltak vele, nem maradt más lehetőség, mint a váltás.

Ez 2006-ban megtörtént, mikor az Újpesthez igazolt. Itt fokozatosan újra fölépítette magát, s a 2007-08-as szezonban a régi játékát megközelítően, a tőle megszokott harcos mentalitással tette a dolgát. Újpesti időszaka alatt majdnem 30 bajnokin jutott neki szerep.

Aztán 2008 nyarán a liák kölcsönadták a Siófoknak, ahol újabb komoly sérülést szenvedett az őszi idény során. Ezúttal lábtörés... Ez végképp taccsra tette nb1-es karrierjét, sőt. A magyar válogatottságról is lemaradt. Ugyanis a honosított, magyar állampolgársággal is rendelkező játékos jó formája miatt a magyar válogatottnál is szóba került, ám sérülése következtében a lehetőség meghiúsult...

A hosszú ideje sérüléssel bajlódó Habival 2009 február végén szerződést bontott a Siófok. A Balaton-partiaknál mindössze 4 meccs jutott neki.

A horvát játékos a fővárosiakhoz került vissza, ám a lilák sem tartottak igényt rá.

Habi úgy döntött, abbahagyja profi karrierjét. Alacsonyabb osztályban azonban még folytatni akarta. Ezért a 2009-es téli átigazolási szezonban a Báránd KSE csapatához szerződött. Az egyesületben nem tudott pályára lépni, mert a lába nem bírta a terhelést.

2010-ben, februárban átigazolt a Hajdúszoboszlói SE-hez, akikkel az idény végén megyei bajnoki címet nyert. Habi sérüléséből felgyógyulva többször is pályára tudott lépni, sőt gólt is szerzett. 2010-11-ben, köszönhetően a bajnoki címnek, feljutott csapatával a harmadosztályba. Jelenleg a HSE-ben focizik.

 

Klubjai:

cro.gifNK Jadran Secerana

scgflag.gifFK Kikinda

scgflag.gif

 FK Vojvodina

hunflag.gifDVSC 

hunflag.gifÚJPEST

hunflag.gifSIÓFOK 

hunflag.gif

Báránd

hunflag.gif

Hajdúszoboszló

 

Forrás:  Wikipédia Vojvodina-Újpest Jugoszláv bajnokság: 1998-99 Habi a HSE-ben

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1legiosok.blog.hu/api/trackback/id/tr93181548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása